HTML

Tortadiagramok lövészárkai

2014.01.29. 15:21 öthat

A Századvég újabb felmérése szerint a baloldali összefogással a baloldali pártok nem, míg az LMP sokat nyert - számolt be a Mandiner.

Azt mindenki sejtette, ha "Gyurcsány-mumus" megjelenik a baloldali asztaltársaságban, az nemigen hozhat érdemi változást az Orbán rendszerét bármi áron leváltani akaró pártok támogatottságán. A volt sportminiszter és miniszterelnök úgy tetszik, csak azért kerülhetett be Mesterházyék intim szférájába, hogy stagnáljon az Összefogás. Mert más magyarázatot nem tudok arra, hogy miért ér már megint össze Gyurcsány és az MSZP-politikusok aurája.

A Századvég szerint ezért ugrott akkorát Schiffer Andrásék pártja. Vagyis sok baloldali szavaz inkább az LMP-re, minthogy olyas valakikre adják voksukat, akik közt van olyan is, aki már egyszer "elkúrta". Hiszen lépten-nyomon ezt sugallja a kormánypropaganda is. Nincs több esély. Így hát sok kis szavazó elmenekült az LMP erkölcsi biztonságot adó 6 százalékos oszlopa alá.

A Lehet más a politika párt így valóban prezentálja nevének üzenetét. Mondanivalóját egyre többen érzik magukénak a Századvég felmérése szerint. S a karakán Vágó Gábor kilépése sem volt nagy hatással a kis zöld párt népszerűségére.
Schifferék így nagyon jól rácáfolnak arra, amit megannyi MSZP-rajongó blog, oldal, közszereplő vélt. Vagyis, hogy az LMP eltűnik a süllyesztőbe az összefogás nélkül, de ezzel egyetemben a baloldali összefogást is hazavágják "makacs politikájukkal". 

Úgy néz ki, az első állításban nem, míg a másodikban igazuk lett a vészmadaraknak. Azzal a különbséggel, hogy a baloldali stagnálást éppen a baloldali pártok okozták maguknak. 

A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében nőtt egy százalékot, míg a biztos szavazók között ugyanannyi százalékon állnak, mint a Századvég korábbi mérése alkalmával.
A Fidesz-KDNP 51 százalékon áll a biztos szavazók között, és 1 százalék szavazna egyéb pártra. 

Viszont ne felejtsük el, hogy a kampány még csak most kezdődik és lesznek még máshonnan is mérések. A harc a voksokért hasonlóan undorító lesz, mint ahogy azt eddig megszokhattuk. Talán többet találkozunk politikusok lenyomatával, mint bármelyik családtagunkkal. A politikai műsorok 90 fokon mossák az agyakat. A fregolikon megannyi szuverén vélemény fog kábultan száradni.

A városfalakat ellepik a plakátok, terjednek a "szamizdatok", szájkarate és jóléti propaganda fog egymással versenyezni. Füstölnek majd a politikai kommunikátorok motorháztetejei és kiakadnak a demagógia-mérők is. Ide a rozsdás vasat.

1 komment

Címkék: politika közvéleménykutatás jobboldal belföld baloldal pártok Jobbik LMP Magyarország Összefogás Századvég Fidesz-KDNP

A bejegyzés trackback címe:

https://koztarsasagter.blog.hu/api/trackback/id/tr185788204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása